Spletni dnevnik
ccpcreations.com v2
LANGUAGE


SEKCIJE
Vse
Android Development
J2ME aplikacije
Kdo sem
Moje skladbe
Moji programi
Nasveti za Javo
Projekti
Triki in namigi
Varnostna politika - Privacy Policy
Zanimivosti


ISKANJE


BLOGI
bohak.si
zelenik.net


POVEZAVE
Mozilla Firefox
Android


ČLANKI PRED LETOM DNI
Datum: 09. oktober 2010
Video Live Wallpaper 0.83b for Android


OCENE OGLEDANIH FILMOV
Avatar 5
Star Trek 4.5
(500) Days of Summer 4.5
Moon 4
2012 3


ZADNJI ODGOVORI
From: Matic
Re: Kako do izbrisanih dat
From: Filip
Re: Video Live Wallpaper 0
From: okokkji

From: hideo
Re: WiimoteController 0.3
From: Katarina



ZA SMETIŠČARJE!
say.settle@yahoo.com
told.threejaq@yahoo.com
slow-climbmba@netscape.com
readybitjjw@mail.com
end-alwaysfxi@gmail.com


Blog zamrznjen -- Blog Frozen

Ta spletni dnevnik je zamrznjen. To pomeni, da ne bo več prejemal novih prispevkov in komentarjev. Kmalu bo tudi arhiviran in s tem prestavljen na trajnejše mesto. Temu sporočilu sledi običajna vsebina spletnega dnevnika.

Hvala za razumevanje.
This blog has been frozen. This means it will no longer accept new posts and comments. It will soon be archived and moved to a more permanent location. Below this message you can find the blog's usual contents.

Thank you for your understanding.
Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih

Odločil sem se napisati vodič o namestitvi GPS navigacije na mobilnik. Ta postopek je dober za vse novejše telefone, ki imajo Bluetooth in podpirajo Javo, ki podpira delo s podaljšanim pomnilnikom (npr. s podatkovno kartico). Za pametne telefone, ki imajo sistem Symbian, ta vodič sicer velja, vendar se verjetno da za njih izbrskati kakšno boljšo aplikacijo. Glavni vir zemljevidov je Google Maps, vendar telefon ne bo dostopal do interneta (zemljevidi so offline).

Konfiguracija v tem vodiču temelji na posebnem programčiču, imenovanem TrekBuddy. Za dostop do zemljevidov ne potrebujete internetne povezave, saj si zemljevide pripravite na računalniku in jih prenesete na podatkovno kartico telefona. To je predvsem velika prednost. Slabost te konfiguracije pa je, da (zaenkrat še) ne podpira glasovnega vodenja in izračuna najkrajše/najhitrejše poti do cilja, saj so zemljevidi rastrski (slike) in ne tako kot pri profesionalnih navigacijskih napravah, kjer so zemljevidi vektorski in vsebujejo vse potrebne informacije za takšno preračunavanje.

Za navigacijo boste torej potrebovali telefonski aparat (ali dlančnik) s podporo Javi ter javanskima protokoloma, imenovanima JSR-75 ter JSR-82. Prvi doda Javi sposobnost, da lahko bere datoteke iz podatkovne kartice, drugi pa, da je sposobna komunicirati z Bluetooth-om. Ta dva protokola podpirajo v glavnem vse sodobne mobilne naprave (vse pametne Nokie z Bluetooth-om, skoraj vse Nokie z Bluetooh-om in razširitvenim mestom za kartico, in vsi SonyEricssoni serij, kot so W, K in P, ki imajo Bluetooth in razširitveno mesto za spominsko kartico).

Če ste si ali pa si lahko privoščite mobilnik/dlančnik z vgrajenim GPS modulom (za navigacijo), potem Bluetoot-a ne boste potrebovali. Drugače pa boste potrebovali še Bluetooth GPS modul. Le-te se da dobiti dokaj poceni (tudi že za 80EUR). Nasvet: Nokia GPS moduli LD-*W delujejo na vseh napravah, ne le na Nokiah.

Torej: če imate v lasti kakšen SonyEricsson K750, W800, P900 ali novejši, ga lahko za male denarje (potrebujete le še Bluetooth GPS modul) izkoristite za mobilno navigacijo.

Če imate vso potrebno strojno opremo, lahko pričnete s programsko. Programska oprema je v celoti brezplačna (oz. je bila v času pisanja tega vodiča). Poleg uradnih povezav imate še direktne povezave programov na ccpcre@ions.com strežniku. Slednje različice so lahko starejše, vendar je vodič narejen za njih. Potrebujete:






Namestitev TrekBuddy na napravo

TrekBuddy je glavna aplikacija za pozicioniranje. Na telefon si jo namestite po vaši najljubši metodi. Na SonyEricssonu jo najlažje namestite tako, da obe datoteki (.jar in .jad) prekopirate na razširitveno kartico v mapo Drugo (OTHER). Poiščite jo na vaši spominski kartici. Nato kartico vstavite v telefon, greste v meniju pod "Drugo" te izberete JAD datoteko (!) ter izberete Namesti. Prav JAD datoteko je treba izbrati, ker vsebuje informacije o legitimnosti programa, ki le-temu omogoča neoviran dostop do podatkov na podatkovni kartici.

Po uspešni namestitvi poiščite TrrekBuddy-ja v meniju Aplikacije, izberite Več --> Dovoljenja. Nato "Branje upor. pod." nastavite na "Ne sprašuj". Isto storite z "Zapis upor. pod." Če te nastavitve ne prikažejo možnosti Ne sprašuj, potem ste namestili aplikacijo z napačno datoteko ali pa vaša naprava ne podpira podpisovanja digitalnih potrdil. Če teh dveh dovoljenj ne nastavite na Ne Sprašuj, vas bo telefon vedno, ko bo TrekBuddy dostopal do spominske kartice, vprašal za dovoljenje. To je lahko precej neugodno in moteče, zato se le potrudite, da boste to storili. Uporabniki Nokij in drugih naprav najdete podobne nastavitve okoli aplikacij ali varnostnih možnosti (Security Settings) v nastavitvenih menijih.

Prvi zagon aplikacije pokaže Zemljo. To je edini zemljevid v aplikaciji in je tam samo za demonstracijo. Ne da se ga povečevati - pravzaprav se zemljevidov v TrekBuddy-ju na splošno ne da zoomati. Vendar to ni veliki problem, saj bomo lahko imeli na koncu več različnih slojev zemljevidov, vsak s svojo natančnostjo. Ko se aplikacija odpre, prikažite meni, tako da pritisnete enega od mehkih gumbov (to so gumbi tik pod zaslonom, ki se jim funkcija spreminja glede na to, kaj s telefonom počnete - ponavadi imajo na sebi črte). Nastavite naslednje nastavitve (Settings):



Izberite Menu -> Save in nato pojdite iz programa z izbiro Exit iz menija. Z namestitvijo ste končali. Čas je, da naredite zemljevide.


Sponzor:



Uporaba programa GoogleMV

PS: TA PROGRAM JE ZASTAREL IN VERJETNO NE BO VEČ DELOVAL PRAVILNO ZARADI SPREMEMB V DELOVANJU GOOGLE MAPS STORITEV. Za alternativno aplikacijo preskočite to poglavje in poglavje o TBCutter-ju.

Program GoogleMV boste uporabili, da boste iz strežnikov maps.google.com prenesli ustrezne zemljevide za uporabo v aplikaciji. Samo kanček opozorila: čeprav ekstremno redko, je slišati, da vam Google lahko prepove uporabo storitve Google Maps, če strežniki zaznajo zlorabo podatkov (če kopirate prehitro in preveč zemljevidov). Meni se to še ni zgodilo, pa sem si snel že pol GB zemljevidov, kar je zelooo dosti. Google tudi ne bo njihovim uporabnikom kar tako prepovedal uporabe storitev, glede na to, da s temi istimi storitvami služijo velike denarce smiley

Odprite program GoogleMV z zagonom datoteke GoogleMV2(.exe). Glavni delovni zaslon aplikacije je enostaven za uporabo. Pretežni del vmesnika je zemljevid (še več ga je, če program maksimirate smiley). Na zgornji levi strani je drsnik, ki predstavlja natančnost zemljevida (zoom). Če ga prestavite na 1, je viden cel svet. Google Maps uporablja projekcijo WGS-84, ki je v bistvu zelo nerodna projekcija za risanje na zaslon/list. Zato je Antarktika videti tako ogromna. Je pa ta projekcija kot narejena za GPS naprave, ki za delovanje uporabljajo isto projekcijo. Vsaka nadaljnja zoom stopnja približa zemljevid na 50%. Torej na zoomu 2 vidite 50% zemlje, na 3 vidite 25% in tako dalje do zooma 17, ki prikazuje 0,0015% zemlje. Zoom 18 in naprej ne deluje. Od drsnika dalje imate nekaj gumbov za hitri dostop do funkcij:



Program uporabljate tako, da zemljevid "vlečete" z levo miškino tipko. Tako se premikate. Če se zemljevida ne da potegniti, imate verjetno aktiviran distance tool. Izklopite/vklopite ga s predzadnjim gumbom ali s tipko Alt (včasih se nezaželjeno vklopi, še posebej, če se pomikate med okni s kombinacijo Alt-tab, tako kot se tudi sam). Z klikom na desno miškino tipko se točka, ki jo kažete, postavi na sredino. S miškinim koleščkom lahko spreminjate natančnost (zoom). Dobro si oglejte, kako običajno zemljevid izgleda na posameznih povečavah.

Sedaj pa se postavite približno tako, da boste videli na zaslonu celo Slovenijo. Izberite "selection button". Pojavi se novo okno. Z miško lahko sedaj označujete po zemljevidu. Pa označite celotno Slovenijo. V dodatnem oknu lahko spreminjate zoom cifro, s katero se bo ta del zemljevida zajel. Pod tem vidite, koliko bo velika slika z zemljevidom. Nastavite zoom na 10, jpeg compression na 100% ter kliknite na Start. Preverite, da so izbrane naslednje nastavitve:



Sedaj kliknite na OK. Program vas še vpraša, kam naj shrani zemljevid. Najbolje, da ustvarite novo mapo, imenovano slo10 ter v njej zemljevid, imenovan slo10.jpg. Kliknite še na Shrani in postopek shranjevanja se prične. Število dokončanih "enot" lahko spremljate v dodatnem oknu. Ko program konča, imate v mapi slo10 dve datoteki: sliko slo10.jpg ter pozicijsko datoteko slo10.map. Prva je slika izbranega dela zemljevida, druga pa vsebuje podatke o lokaciji zemljevida.
Pravkar izdelan zemljevid je dokaj majhen. Čeprav bi se z njegovo pomočjo dalo priti v marsikateri kraj v Sloveniji, še zdaleč ni pokritih večina krajev in cest. Kljub temu bo ta zemljevid prvi, ki ga bomo vključili v našo aplikacijo. Uporaben je za primer, ko brskate po zemljevidu in bi radi na hitri način prišli na drugi konec države. Pri velikih zemljevidih je namreč brskanje delo dolgotrajno, pri tem zemljevidu pa dosežete drugo stran precej hitro. Za občo dobro pokritost Slovenije z večino glavnih prometnic in občinskih cest izberite pri prenosu zoom 13. Za lokalne dele Slovenije, za katere pa želite boljšo pokritost (recimo vaš domač kraj ali kakšno večje slovensko mesto), pa izberite zoom 16. Ne snemite celotne Slovenije na zoomu 16! Takšen zemljevid bi bil na koncu zeloooo velik in večina današnjih računalnikov ga nebi bila sposobna obdelovati. Da niti ne govorim, koliko prostora bi zasedel na spominski kartici telefona.

Zemljevid v takšni obliki še ni pripravljen za kopiranje na kartico. Za to potrebujemo še dva dodatna postopka.




TB Cutter in zaključna priprava zemljevida

Zemljevid morate še obdelati, da bo pripravljen za TrekBuddy. Zemljevid v trenutni obliki je dosti prevelik, da bi ga naprava z omejenim pomnilnikom in procesorsko močjo bila spodobna prikazati. Zato ga morate razrezati. To storite s programom TB Cutter. Ob zagonu se pokaže glavni zaslon, ki je enostaven za uporabo.



Sedaj kliknete na Start in zemljevid se samodejno razreže. Po končanem postopku boste v mapi slo10 našli mapo output, kjer je zemljevid pripravljen za TrekBuddy. Sedaj ga morate le še kompresirati v tar datoteko. To storite s programom 7z ali kakšnim drugim programom, ki je sposoben ustvarjati tar datoteke. Označite vse predmete v mapi output (mapo set in obe datoteki), kliknite na enega izmed njih z desno tipko in izberite "7z" --> "Stisni v arhiv". V opcijah imenujte arhiv slo10.tar, vrsto arhiva pa Tar. Potrdite z gumbom na V redu.V mapi output se je ustvarila nova datoteka slo10.tar. To datoteko prekopirajte v mapo trekbuddy\maps na spominsko kartico vašega telefona (ustvarite jo, če še ne obstaja). Postopek dodajanja zemljevida je zaključen. Ko ste že ravno v mapi trekbuddy na spominski kartici, lahko še ustvarite podmape, če še ne obstajajo. TrekBuddy jih bo potreboval. Mape poimenujte tako: maps, resources, tracks-nmea, tracks-gpx, ui-profiles, wpts.


Sponzor:



Alternativa zgornji metodi pridobivanja zemljevida (dodano poglavje)

Obstaja preprostejša alternativa zgornjim navodilom za pridobitev in razrez zemljevidov. Imenuje se Googleak in je program, ki ga je napisal eden od navdušencev TrekBuddyja.

Aplikacija se najde na tem naslovu (za downloadanje se prijavite z up. imenom guest in geslom tb):
http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/viewtopic.php?t=833
Najprej downloadajte in unzipajte zadnjo "googleak_full" različico (v času pisanja tega članka je to v.12), nato pa downloadajte še najnovejši popravek (v času pisanja "googleak13" ) . Popravek vsebuje ponavadi eno datoteko, ki jo prepišete (overwrite-ate) preko datoteke z istim imenom v "full" različici (postopek, podoben krekanju - za tiste, ki imajo s tem izkušnje).

Na omenjeni strani najdete tudi navodila za uporabo tega programčka. Trenutno so nekaj takega:

Končni zemljevidi so v podmapi tbtar znotraj mape Googleak-a. Skopirajte jih v mapo trekbuddy\maps na spominsko kartico vašega telefona.

Ves postopek lahko ponavljate večkrat, vsi zemljevidi se dodajajo k že obstoječim. Če želite, lahko izbrišete dosedanje zemljevide - to storite tako, da pobrišete vsebino map "tb" in "tbtar" (LE VSEBINO, ne pa tudi map) znotraj mape Googleak-a.




TrekBuddy in uporaba dodanega zemljevida

Kartico vstavite v telefon, če tega že niste storili, in zaženite TrekBuddy. Odprite meni in izberite Load Map. Pojdite na e:/trekbuddy/maps in izberite slo10.tar. TrekBuddy vas vpraša, če želite nastaviti zemljevid kot privzet zemljevid, ki se bo vedno naložil ob zagonu. Izberite Yes. Zemljevid se prikaže. V aplikaciji lahko brskate po njem s tipkami 4,6,2 in 8. S tipko 1 odprete podmeni Waypoints, kjer lahko shranjujete svojo lokacijo ali jo pozneje prikličete. Če že imate Bluetooth modul, ga lahko povežete. Če še niste vklopili Bluetooth povezave, pojdite iz TrekBuddyja in jo vklopite. Svoj GPS modul po potrebi seznanite in parirajte s telefonom, v kolikor je to potrebno (poglejte navodila za uporabo GPS modula). Sedaj v meniju TrekBuddyjua izberite Start. Program po poiskal vaš GPS modul. Izberite ga in čez nekaj časa bo pika v zgornjem desnem kotu zaslona najprej modra, nato rumena in nato zelena. Ko vidite zeleno piko, telefon že prikazuje vašo trenutno lokacijo. S tipko 5 lahko prestavljate med lociranjem (TrekBuddy kaže vašo lokacijo) ali brskanjem po zemljevidu.




Ulice in hišne številke

Ker TrekBuddyju manjkajo podatki o naslovih in ulicah, ki bi prišli pri pozicioniranju zelo prav, sem za telefon sestavil posebno aplikacijo, imenovano Najdi me, ki pozna celotno Slovenijo. Če želite to aplikacijo, mi pišite in poslal Vam jo bom, skupaj z dodatnimi navodili za uporabo in integracijo s TrekBuddy-jem.

PS: ta vodič bo doživel tudi angleški prevod, ki bo verjetno našel tudi več zainteresiranih uporabnikov te prekrasne aplikacije.
J2ME aplikacije - 29. junij 2007 @ 19:41 - Ogledov: 20779 - Komentarjev: 26
Komentarji
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Navid

Super vodič! Pohvalno. Imaš kakčno idejo, kako bi TrekBuddy kombiniral z zemljevidom iz Najdi.si?

15. november 2007 @ 16:41
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Hvala!

Ne, tudi sam sem že razmišljal, kako bi se to dalo storiti. Problem je vsaj v dveh stvareh:

15. november 2007 @ 19:08
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Navid

Koristna zadeva je tudi GoogleMaps 2 TrekBuddy maps, http://www.awokenmind.de/trekbuddy/gm2tb/ , ki vse naredi on-line. Razen razreže ti ne.
Najdi.si je od nedolgo tega v lasti Telekoma, tko da bi rekel, da imajo kar iste zemljevide.. smiley. Ko bo kaj novega na tem področju se priporočam za obveščanje smiley

15. november 2007 @ 21:10
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Mato

Meni pa je finta Google Earth smiley .
Sam je problem prepočasen kompljuter smiley .

31. december 2007 @ 12:50
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal L.K.

Bravo poba super stvar

14. januar 2008 @ 23:53
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Pablo

Vir map za Balkan (da,da tudi SLO je na Balkanu smiley ):
http://www.avijacijabezgranica.com/karte/
So dobro kalibrirane v WGS84 datumu.
Če imate karte s SLOVENIJA datumom dodajte datoteko datums.txt z vsebino
SLOVENIJA{Bessel 1841,668,-205,472}=map:SLOVENIJA
v resource direktorij.



28. januar 2008 @ 11:38
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal drejabreja

meni googlemv ne dela smiley a bi bil kdo tko prijazen in mi poslal na mail par zemljevidov, ker jst jih ne morm nikakor dobit smiley

27. februar 2008 @ 11:06
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Vesela novica zate in modra tudi za druge - en iz TrekBuddy grupe je sprogramiral program, s katerim se da dobiti zemljevide in jih pripraviti za spominsko kartico za TrekBuddy.

Aplikacija se najde na tem naslovu:
http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/viewtopic.php?t=833
(za download programa (googleak_full.zip) se morate prijaviti v forum, a se ni potrebno registrirati - kliknite na login in uporabite up. ime guest in geslo tb).

Na omenjeni strani najdete tudi navodila za uporabo tega programčka. Povzetek:

Končni zemljevidi so v podmapi tb znotraj mape tega programa. Postopek lahko ponavljate večkrat, vsi zemljevidi se dodajajo k že obstoječim v mapo tb. Nov atlas začnete tako, da izbrišete (ali preimenujete) mapi "tb" in "tbtar".

Program omogoča še več drugih stvari (npr. kompresiranje zemljevido v tar datoteke), a več o trem si preberite v originalnem forumu na zgornji povezavi.

27. februar 2008 @ 17:56
Re: Mobilna GPS navigacija na \\"nepametnih\\" mobilnikih napisal Sidnej

Lp prosiv bi če mi nekdo zrara mape slovenije in pošlje na mail romi...@gmail.com

Hvala smiley

12. julij 2008 @ 21:42
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Težka bo. Te zadeve so prevelike, da bi jih pošiljal po mailu.

Sem pa ti poslal alternativno rešitev smiley

12. julij 2008 @ 23:53
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal enjoyer

mam eno vprašanje... program sicer vredu dela, vendar pa pri nastavitvah ne morem nastaviti opcije, da ne bi program spraševal, če sme brati podatke. program sem poskusil inštalirati preko .jad datoteke, vendar mi sporoči da "postopek ni uspel". je imel kdo podobne probleme? imam SE k750i (vodaphone), bi morda pomagalo če ga dam odkleniti?

hvalasmiley

27. julij 2008 @ 13:01
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Zdravo enjoyer.

Na žalost se na k750 ne da nastaviti, da ne bi program spraševal po dostopu. Razlog je v tem, da se Sony Ericsson striktno drži standardov, ki preprečujejo nepodpisanim aplikacijam nenadzorovan dostop do podatkov.

Edina opcija bi bila, če bi jaz (razvijalec tega programa) digitalno podpisal aplikacijo, vendar se to verjetno ne bo zgodilo, ker digitalni certifikat za takšne stvari stane več sto evrov, česar za (brezplačno) aplikacijo ne bom zapravljal. Če bi bila aplikacija digitalno podpisana, bi postopek z .jad datoteko deloval, tako pa žal ne deluje.

Tudi odklenitev na žalost ne pomaga. Imam W800i, ki je praktično dvojček k750i. Obstaja sicer ena varianta, ampak povzroči potek garancije, potrebuje pa rizično flashanje, ki se lahko konča z uničenim telefonom. Vsekakor se ne splača za teh par potrditev na vsak zagon aplikacije.

27. julij 2008 @ 22:25
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal enjoyer

najlepša hvala za odgovor! bom preživel, ni problema smiley

30. julij 2008 @ 16:23
Re: Mobilna GPS navigacija na \\"nepametnih\\" mobilnikih napisal blaž

meni pa čisto noben program ne odpre kart.niti googlemapsviewer niti ostali tukaj gor. kaj mi lahko kdo pomaga prosim?

26. avgust 2008 @ 08:53
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Pozdravljen, Blaž. Vodiču sem dodal še eno poglavje, imenuje se Alternativa zgornji metodi pridobivanja zemljevida in je pod GoogleMV in TBCutter.

Poskušaj slediti navodilom v novem poglavju. Poskrbi, da klikneš image v aplikaciji, drugače se zemljevidi ne pokažejo. Če se zemljevidi ne prikazujejo, poskusi, če se ti prikazujejo tukaj: http://maps.google.com/. Če se ne, potem je nekaj narobe z Google-ovim strežnikom za zemljevide v povezavi s teboj. Mogoče jih blokira tvoj internetni ponudnik (Siol) ali pa te blokira sam Google, ker si morda počel nekaj, česar ne bi smel (downloadanje zemljevidov je prepovedano, vendar te s programom Googleak ne bi smeli zaznati).

Moj predlog je, da poskusiš z Googleak (dodano poglavje v vodiču) in če ne bo delovalo, poskusiš še kakšnih 3-5 dni pozneje - Google ponavadi pozabi blokado v enem tednu.

26. avgust 2008 @ 12:45
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal blaž

hvala za pomoč. tudi tukaj mi ni hotelo naložiti zemljevidov.

mi jih je pa uspelo tukaj:

Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Navid

Koristna zadeva je tudi GoogleMaps 2 TrekBuddy maps, http://www.awokenmind.de/trekbuddy/gm2tb/ , ki vse naredi on-line. Razen razreže ti ne.
Najdi.si je od nedolgo tega v lasti Telekoma, tko da bi rekel, da imajo kar iste zemljevide.. smiley. Ko bo kaj novega na tem področju se priporočam za obveščanje smiley

sedaj pa imam problem ko zaženem start v programu gori rumena lučka nato se prižge zelena a ne najde lokacije kjer sem?

26. avgust 2008 @ 13:21
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal blaž

http://maps.google.com/. tudi na tej povezavi se mi odprejo zemljevidi vendar jih ne znam izrezat in shranit na tej strani. bi prosil za še malo pomoči. smiley hvala

26. avgust 2008 @ 13:23
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal blaž

piki prosil bi te če bi mi na mail lahko poslal samo en zemljevid slovenije, ki si ga ti naredil, ker mogoče je problem v tem, da sem zemljevid narobe sestavil. ker sicer vse deluje normalno po navodilih.zemljevide mi lepo odpre ko poženem trekbuddy le ko zelena posveti se nič ne zgodi moralo pa bi me locirati na točko kjer sem. Resnično bi te prosil za pomoč , ker se na nikogar drugega ne morem obrniti bi pa resnično rad uporabljal navigacijo na telefonu. Hvala. Moj mail: ba...@siol.net

26. avgust 2008 @ 15:33
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

http://maps.google.com/ je URADNA stran Google Maps. Tam sigurno ne boš mogel downloadati zemljevidov, saj Google tega uradno ne dovoli.

Drugače pa - pisati mail naslove v vsebino komentarjev je slaba ideja, ker so javno dostopni in se bojo hitro nalezli navlake, kot je spam (nezaželena pošta). Čisto dovolj je, da vpišeš mail v za to namenjen okvirček (nad tipko "Pošlji" ) , saj ga bom jaz (lastnik tega bloga) lahko prebral, medtem ko bo javnosti nedostopen.

26. avgust 2008 @ 22:30
Re: Mobilna GPS navigacija na \\"nepametnih\\" mobilnikih napisal matic

piki a bi mi lohk plis puslou na mail ta tvoj program najdi me. pa a bi lohk tut te tvoje zemljevide slovenije naložu na internet (npr. Rapidshare ali torrent)? tnx

31. avgust 2008 @ 00:58
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal zemljan

Mene zanima, kako se v trekbuddyu vklopi ali omogoči vodenje od točke A do B. Nekaj sem bral po forumu amak jaz v mojem trekbuddyu nimam možnosti "NAVIGATE TO". Kaj mi lahko kdo oziroma ti Piki poveš kaj več o tem?

Pa še to: ali že obstaja po tem takem možnost za glasovno vodenje?

Hvala!!!

5. december 2008 @ 14:12
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Navigate to je verjetno funkcija, ki ti pove, v kateri smeri je waypoint, ki si ga izbral. Če iz zemljevida pritisneš 1 in izbereš shranjen waypoint, imaš v meniju (oziroma na eni od tipk) možnost Navigate. Če jo izbereš, začne kurzor v zemljevidu kazati puščico, ki ti pove, v kateri smeri od trenutne lokacije je tvoj waypoint.

Za kaj drugega glede navigacije pa ne vem. Ravnokar sem ugotovil, da Google Maps po novem podpira navigacijo v Sloveniji (to se pred kakšnim tednom še ni dalo). Torej bi morala delovati navigacija pri še enem programu za telefon, imenovanem Mobile GMaps. Zanj je sicer tudi možno downloadati zemljevide z računalnikom, vendar se boš moral sam znajti. Program pa drugače podpira tudi več drugih source-ov (npr. Yahoo Maps). Je pa nazadnje, ko sem ga jaz preizkušal, imel en bug: ni se ga dalo prepričati, da bi ohranjal lučko od zaslona skozi prižgano in telefon (SonyEricsson) se je preklapljal v standby med delovanjem navigacije. Ne vem, če je že avtor to popravil. Sporoči, če boš ugotovil kaj zanimivega.

5. december 2008 @ 21:51
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal zemljan

Če mi kaj rata ugotoviiti bom sporočil, drugače pa hvala za odgovor.

Pa še to: pri "shrannjenem waypintu" sem naletel na težavo. Trekbuddy mi ne shrani waypointa. Vsakič ko ga izklopim in ponovno zaženem imam mamo prazno, kljiub temu da si shranim waypint.

6. december 2008 @ 12:16
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal Piki

Mislim, da je to bil bug v stari verziji TrekBuddyja. Iz uradne strani si potegni najnovejšo različico. Potem, ko si na zemljevidu, stisneš 1, izbereš Enter Custom, napišeš ime in izbereš v meniju "Add". Telefon vpraša nekaj s Persistance, v glavnem tam izbereš DA in se ti točka shrani (po ponovnem zagonu jo najdeš v 1 -> Waypoints -> na dnu (glej datum in uro)).

6. december 2008 @ 13:21
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal vasic

Pozdravljeni,

že dlje časa uporabljam TrekBuddy na LG KU990.
Mape izdelujem s programom TrekBuddy Atlas Creator, ki sem ga dobil na http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/viewtopic.php?t=464
Prosil, bi Vas , Da mi pošljete Vaš program Najdi me

LP

vasic10

1. februar 2009 @ 21:58
Re: Mobilna GPS navigacija na "nepametnih" mobilnikih napisal IIIM

Prosil bi za program najdi.me

Hvala

5. januar 2011 @ 13:09
Komentirajte ta vnos (registracija ni potrebna)
Tega vnosa žal ni dovoljeno komentirati.