Spletni dnevnik
ccpcreations.com v2
LANGUAGE


SEKCIJE
Vse
Android Development
J2ME aplikacije
Kdo sem
Moje skladbe
Moji programi
Nasveti za Javo
Projekti
Triki in namigi
Varnostna politika - Privacy Policy
Zanimivosti


ISKANJE


BLOGI
bohak.si
zelenik.net


POVEZAVE
Mozilla Firefox
Android


ČLANKI PRED LETOM DNI
Datum: 09. oktober 2010
Video Live Wallpaper 0.83b for Android


OCENE OGLEDANIH FILMOV
Avatar 5
Star Trek 4.5
(500) Days of Summer 4.5
Moon 4
2012 3


ZADNJI ODGOVORI
From: Matic
Re: Kako do izbrisanih dat
From: Filip
Re: Video Live Wallpaper 0
From: okokkji

From: hideo
Re: WiimoteController 0.3
From: Katarina



ZA SMETIŠČARJE!
second.mehvu@hotmail.com
breakweek@hotmail.com
doghowwad@mail.com
food-heavyeoo@gmail.com
perhaps_kindajm@gmail.com


Blog zamrznjen -- Blog Frozen

Ta spletni dnevnik je zamrznjen. To pomeni, da ne bo več prejemal novih prispevkov in komentarjev. Kmalu bo tudi arhiviran in s tem prestavljen na trajnejše mesto. Temu sporočilu sledi običajna vsebina spletnega dnevnika.

Hvala za razumevanje.
This blog has been frozen. This means it will no longer accept new posts and comments. It will soon be archived and moved to a more permanent location. Below this message you can find the blog's usual contents.

Thank you for your understanding.
Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis

Danes je moj računalniški prostor pridobil novo atrakcijo - Samsungov 22-palčni monitor SyncMaster 226BW. Podajam opis prvih izkušenj ter spoznanj.

Glavne karakteristike tega zaslona:



image


V paketu je poleg monitorja še CD z gonilniki in navodili za uporabo, trije kabli (napajalni, DVI in VGA), krpica za brisanje prahu, podstavek za monitor (z ličnim vijakom, za katerega ne potrebujemo izvijača) ter nekaj papirja (med katerimi sem zasledil tudi opozorila, da "mrtve pike" niso okvara, dokler jih ni dovolj - mimogrede - prijazni prodajalec pri Rolanu mi je zagotovil, da problemov z mrtvimi pikami pri teh monitorjih še do sedaj niso imeli).

Zaslon ima zelo enakomerno osvetlitev in prekrasne barve. Roba okoli zaslona sploh ni veliko, kolikor pa ga je, pa je v zelo stajliš črni odsevni barvi. Spodaj ima približno 1 cm širok svetli trak, na katerem je desno napisano, kateri gumbi se diskretno skrivajo na spodnjem robu. Reklamne nalepke, s katerimi je monitor oblepljen, se zlahka odstranijo (in pozneje po potrebi morda znova pritrdijo). Monitor nima nobenih motečih napisov. Spodaj se na sredi bohoti Samsungova znamka, zgoraj pa le na levi strani model, na desni pa "2ms 3000:1" napis. Desno spodaj je opazen okrogel gumb za vklop in izklop monitorja. Obroba tega gumba zasveti v modri barvi takrat, ko je monitor prižgan, oziroma utripa, ko je monitor v stanju pripravljenosti ali pa ne najde signala.


image


Monitor ima pod robom pet tipk, s katerimi ga upravljamo. Prva tipka sproži OSD menije za napredno konfiguracijo. Če po pravici povem, v te menije sploh še nisem zašel, saj je slika idealna že iz škatle. Druga tipka menjuje profile. Profilov je sedem: Custom (Ročno), Text, Internet, Game, Sport, Movie in Dynamic Contrast (dinamični kontrast). Slednji je Samsungova pogruntavščina, in sicer je to profil, ki samodejno nastavlja osvetljenost in kontrast glede na vsebino, ki jo zaslon prikazuje. V praksi to pomeni, da bo črna barva vedno črna in bela vedno bela. V temnejših "prizorih" se svetlost svetlejših delov slike zmanjša in tako se prepreči efekt žarjenja, ko se nam zdi, da je bela barva na črnem ozadju preprosto preveč kričeča.

Tretja tipka, ki se skriva pod desnim robom zaslona, služi hitri nastavitvi svetlosti. Prve štiri tipke skupaj so za sprehajanje po menijih, ko je situacija primerna. S prvo tipko gremo nazaj, v meni in iz njega, druga in tretja tipka sta naprej in nazaj, četrta pa služi potrditvi izbire. Izven menijev četrta tipka menjuje med digitalnim DVI ter analognim VGA priključkom. To je zelo uporabno, če imate, tako kot jaz, doma preveč računalnikov in premalo monitorjev smiley, saj lahko na ta monitor priklopite dva računalnika. Enostavno: enega (npr. prenosnika) preko VGA kabla, drugega (npr. domačega stacionarca) pa preko DVI. Četrta tipka vam omogoča enostavno preklapljanje med računalnikoma, če sta oba prižgana in priključena.

Peta tipka služi samodejni namestitvi osnovnih nastavitev, v kolikor se trenutno prikazuje analogni VGA signal. Digitalni signal preko DVI ne potrebuje pozicijskih nastavitev, saj je že v osnovi točno določen, in tako pri "DVI načinu" ta tipka ne bo ničesar nastavljala.

Monitor potrebuje 2 sekundi od vklopa do prikaza slike (lučka v obrobi gumba za vklop zasveti v trenutku, ko tega stisnemo). Za menjavo resolucije potrebuje monitor prav tako 2 sekundi.

Po nekaj urah dela z monitorjem sem izmeril še njegovo električno porabo, saj je to pri meni vedno pomembna zadeva. Prižgan monitor, ki kaže sliko, porablja 29,5W do 30,5W. Manjša številka je bila izmerjena, ko je monitor kazal le belo barvo, nekaj več pa je monitor porabljal za prikaz črnega zaslona. V stanju pripravljenosti (v bistvu sem preklopil na vhod, ki ga nisem uporabljal, in monitor se je izklopil) je poraba 10,7W. Ta številka nam pove, da je monitor do neke mere varčen, če ni potrebe po prikazu slike, vseeno pa ga je bolje izklapljati, ko gremo od računalnika (to je na splošno dobro - monitor bo dlje živel, manj se bo grel, manj sevanja bo oddajal (če ga sploh kaj), manj elektrike bo žrl ter navsezadnje bo prijaznejši okolju).


image
<background courtesy of bohak.si>


Z monitorjem sem zaenkrat zadovoljen. Kako le ne bi bil, če pa sem presedlal iz 15,5-palčnega CRT monitorja na to 22-palčno široko-zaslonsko (upravičeno imenovano) pošast. V dobrem smislu, seveda.


PS:
Če imate slučajno pri roki (ali na podstrešju) očala, ki imajo levo steklo rdeče, desno pa modro (ali modro-zeleno), pokukajte skozi njih naslednjo fotografijo, ki sem jo pripravil prav za njih. Videli boste monitor v vsej svoji tridimenzionalnosti. Če se sprašujete, kako velik zgleda v živo, pa ga pojdite gledat v trgovino (z gledanjem ni potrebno še nič kupiti smiley)


image
3D fotografija monitorja za rdečo-modra očala. Klik za povečavo.

- 3. oktober 2007 @ 23:45 - Ogledov: 17713 - Komentarjev: 36
Komentarji
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Aleš

Po nekaj urah dela z monitorjem sem izmeril še njegovo električno porabo, saj je to pri meni vedno pomembna zadeva.


Zakaj?

4. oktober 2007 @ 05:52
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Grega

Dober je ja.. Vse lepo poudari ozadje smiley smiley

4. oktober 2007 @ 10:26
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Mr|ce

Hmm... sem pričakoval bolj podroben opis. Kaj pa igre? Brskanje po spletu? Navadna uporaba? Filmi? Torej ghosting in težave, ko delaš z računalnikom. Pričakujem full report in a few days smiley

4. oktober 2007 @ 21:16
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

@Aleš: Zato, da vidim, koliko elektrike žrejo naprave, ki jih imam priklopljene. smiley

@Mr|ce: To je opis prvih izkušenj in spoznanj (tako kot piše v prvem odstavku). Po štirih urah sem lahko napisal le toliko.

Več pa morda še pride... bare with me smiley

4. oktober 2007 @ 22:15
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal napo

če mi lahko kdo pomaga.....monitor je priklopljen na na notesnik....težava pa sledeča....sliko trese oz migeta....kaj storiti?

9. december 2007 @ 15:43
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Sklepam, da imaš priklopljen monitor na VGA vhod (modri priključek). V tem primeru poskusi pritisniti tipko AUTO na monitorju (zadnja, peta tipka).

Če to ne bo pomagalo, poglej Nastavitve zaslona (na Namizju klikni z desno miškino tipko in izberi Lastnosti). V oknu pojdi na jeziček Nastavitve (Settings) ter poskrbi, da bo izbrana resolucija 1680 by 1050 pixels. Nato v istem oknu klikni gumb Napredno (Advanced), klikni jeziček Monitor ter poskrbi, da bo osveževanje nastavljeno na 60 Hz (60 Hertz). Potrdi vse spremembe. Nato, če se še ni popravilo, še enkrat poskusi z tipko AUTO na monitorju. To bi moralo zadostovati.

9. december 2007 @ 17:42
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Danijel

Nekaj me zanima pri monitorju.
Ali je boljše da ima monitor kontrast 3000:1 ali 600:1? To mi ni bilo nikoli jasno

11. december 2007 @ 14:05
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Načeloma je boljši višji kontrast. Torej večja številka. Ta številka pomeni razmerje med najbolj svetlo barvo, ki jo je zaslon sposoben prikazati, ter najtemnejšo.

Zaslon s kontrastom 600:1 ima torej belo svetlobo 600-krat svetlejšo kot "črno sliko", pri zaslonu s kontrastom 3000:1 pa je bela svetloba 3000-krat svetlejša.

Proizvajalci ponavadi zvišujejo kontrast zaslonom z zviševanjem svetlosti, saj je to najcenejša metoda. Dvakrat svetlejši zaslon pomeni dvakrat večji kontrast (če je črna enako svetla). Tale LCD, o katerem govori ta članek, ima "naravni" kontrast 1000:1, kar je super, a ne vedno. Čeprav je temna barva presenetljivo "črna", je bela barva predvsem za branje dokumentov (ki so črno-beli, torej visoko kontrastni) presvetla.

Hitra tipka za dostop do profilov na zaslonu je zato še kako uporabna. Osebno imam večino časa nastavljeno na profil "Internet", ki zniža svetlost (in s tem tudi kontrast) približno na polovico. Na polni kontrast preklopim le, ko gledam kakšen film, saj me drugače zaradi prevelike svetlobe bolijo oči.

11. december 2007 @ 17:06
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Danijel

Res najlepša hvala za tvoj odgovor.

11. december 2007 @ 22:10
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Danijel

Kakšen se vam zdi ta monitor? Je vreden nakupa?
Nekaj takega nameravam kupiti.

SAMSUNG LCD monitor 22" 2232BW

22'' wide
velikost pike: 0.282 x 0.282 mm
svetilnost: 300 cd/m2
kontrast: 1000:1 (DC: 3000:1)
vidni kot: 170/170
odzivni čas: 2 ms
horizontalna frekvenca: 30 ~ 81 kHz
ločljivost: 1680 x 1050
št. barv: 16,7 mio
VGA, DVI,
kompoziten
napajalnik vgrajen
MagicBright3

Cena: 299 evrov

11. december 2007 @ 22:22
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

V redu je. V bistvu skoraj isti kot 226BW (torej moj). Vreden nakupa smiley

12. december 2007 @ 12:14
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Isko

Mene nekaj zanima:Kako bi si lahko pomagal, ker pri nekaterih aplikacijah pride do meglene slike.To se najbolje pozna ko sem hotel nastavljati kartico pa mi kaže megleno. smiley

1. januar 2008 @ 13:09
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Če je pred tem, ko postane slika meglena, zaslon za sekundo črn (niti malo osveljen, ampak kot izklopljen), potem ti aplikacija, ki jo zaženeš, spremeni resolucijo.

To je normalno in ni nič narobe, kajti LCD zasloni so prirejeni za prikaz točno določene resolucije (t. im. native resolucije), vse druge resolucije pa so meglene, ker grafični sistem sliko "raztegne" čez cel ekran.

Tale Samsungov LCD ima tipko AUTO, ki jo pritisneš, da ti sliko centrira v sredino zaslona. To velja vedno, ko slika ni čisto na sredini, torej tudi takrat, ko se spremeni resolucija.

Torej: manjša resolucija pomeni bolj megleno sliko. Poskusi znotraj aplikacije (ali igre) najti nastavitev za resolucijo, in če se da (in če imaš dovolj zmogljivo grafično kartico), nastavi resolucijo programa na 1680x1050. To je native resolucila tega LCD zaslona, pri kateri potem ta aplikacija (ali igra) ne bo meglena.

1. januar 2008 @ 16:27
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Mato

Jaz mam 16 MB grafično pa mam resolucijo 1280x1024.

4. januar 2008 @ 16:06
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Ne gre se za to, če ti grafična lahko prikaže resolucijo, gre se za to, če je sposobna izvajati zahtevne izračune za 3D grafiko dovolj hitro, da tvoja streljačina ali igra z avtomobili deluje gladko pri takšni resoluciji.

6. januar 2008 @ 11:03
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Mato

Moja streljačina in avtomobili ravno ne, pa saj si že povedal zakaj smiley . Moral bi v takem primeru met 3D pospeševalec (3d igre so zame zaenkrat sanje).
Kakšno resolucijo pa imaš ti?


6. januar 2008 @ 19:21
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal gogi

Kupil ekran...in nič drugega nimam za povedat, kot to, da je super zadeva smiley
Vreden svojega denarja (285e)! To je drugače tudi najnizja cena, za ta model ekrana in sicer v trgovini enaA.com z 2% popustom! Vglavnem iz 17" CRT monitorja na 22" LCD zaslon....lahko verjamete da se mi smeji smiley

14. januar 2008 @ 09:11
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opisza napo-ta napisal Yoghurt

Napo izključi napajalnik pa bo v trenutku konec težav. smiley

14. januar 2008 @ 19:09
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

@Yoghurt: smiley

@Mato:
Kakšno resolucijo pa imaš ti?

Piše povsod po tem članku. 1680x1050x32bit.

14. januar 2008 @ 20:47
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Klemen

Živjo.

Zanima me katero serijo imaš (A,C ali S), to piše na hrbtni strani monitorja takoj za modelom?

Kateri panel imaš pa se skriva v skritem meniju.
Kako prideš do njega:
A hidden ''Service Function'' menu will appear including Panel Info on the bottom which clearly indicates the panel’s origin and reference.

Samsungov je LTM220M1. Zasleden pa je bil tudi AMLCD 220M1.

Vse se skriva v kalibraciji. Nabolj opazna razlika med S in A(ali C) je v dominantni modri barvi.

LP, Klemen




17. januar 2008 @ 09:16
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Mato

Tukaj je že tudi dosti komentarjev. Le z čem dosežeš tako obiskovanje strani??? Z Milijonarjem? smiley

17. januar 2008 @ 14:07
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Mato, spreminjaš temo pogovora v članku (nekaj, čemur angleži pravijo You're Off-Topic!).

Članki so bolj ali manj obiskani zaradi večje in manjše popularnosti. Ljudje iščemo teme, ki nas zanimajo. Očitno so nekatere teme bolj popularne od drugih smiley

17. januar 2008 @ 23:14
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

@Klemen: Prosim povej mi, kateri model imam. smiley

image

image


18. januar 2008 @ 00:20
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Bones

Zgleda, da imaš Samsungov panel smiley

version xAx: pave Samsung
version xLx: pave AUO
version xIx: pave CPT
version xDx: pave CMO

ps: panel info so hitro odstranili, ko so to objavili na netu. Sedaj je edina možnost da primerjaš version vrstico pa še to ni 100%.

LP

19. januar 2008 @ 16:32
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Aha. Dobro je vedeti smiley

Vsi, ki veste, da imate te zaslone s tisto slabostjo (dominantno modro barvo) - torej baje tip A, prosim poglejte tale programček, ki sem ga naredil, in povejte, če se opazi prevladujoča barva v ustreznih testih.

21. januar 2008 @ 22:09
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal benx

Tudi sam sem danes postal ponosni lastnik monitorja 226bw. imam pa problem, Auto adjust mi ne dela, ko ga pritisnem mi samo napiše ˝auto adjustment not available˝. kaj bi lahko bil problem?

LP

24. januar 2008 @ 17:48
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Monitor imaš najverjetneje priključen z DVI kablom (digitalni vhod). Video signal iz DVI ne potrebuje samodejnega nastavljanja (auto adjust), saj se točno ve, kje v signalu je slika.

Auto adjustment pride v poštev le za centriranje slike iz analognega vhoda.

24. januar 2008 @ 18:45
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal benx

imaš prav ja, sem že zgruntal da je to najbrž razlog. še vedno se mi vse zdi malo čudno ker nisem navajen na takšno kvaliteto slike smiley

25. januar 2008 @ 16:25
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal pero

No ja jaz sem tudi pred kratkim kupil ta zaslon in sem kar zadovoljen moti me oz. me je motila preosvetljenost zaslona(sedaj sem si naredil "text" osvetljenosti zaslona ,druga težava je pa da ne znam izbrat resolucije,sem se igral z resolucijo od najmanjše do največje zdaj pa sem se predal in mislim da bom vztrajal pri 1680x1050 ker mi ne popači slike(lahko bi bila večja slika smiley )

23. marec 2008 @ 16:43
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

1680x1050 je najpametnejša odločitev, saj je to naravna resolucija tega zaslona (kot si že opazil, naravna resolucija prikaže ostro sliko in je ne popači).

Če imaš občutek, da je pisava premajhna pri takšni resoluciji, jo lahko povečaš, ne da bi pri tem žrtvoval ostrino slike. Klikni kjerkoli na Namizju, kjer ni ikon, z desno miškino tipko in izberi Lastnosti (Properties). Izberi jeziček Videz (Appearance). Tukaj imaš (v Windowsih XP) na dnu okna izbiro Velikost pisave (Font size). Spremeni jo in si oglej v istem oknu, kako bi nova pisava izgledala. Klikni gumb V redu (OK), da shraniš spremembe ali Prekliči (Cancel), da jih ne shraniš.

Če klikneš gumb Napredno (Advanced), lahko izbereš pisavo in velikost pisave posebej za vsak objekt v Windowsih, ki pisavo sploh ima. Običajne nastavitve pozneje povrneš tako, da izbereš normalno velikost (glej prejšnji odstavek).

23. marec 2008 @ 21:17
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Mato

Jap, ti ekrani so vselej bolj prilagodljivi (Windowsi pa tudi smiley).

24. marec 2008 @ 10:20
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Samsung

Živjo

Sem lastnik SAmsunga 226BW in me zanima sledeča stvar.
Oziroma je nastal problem ko sem VGA kabel odklopil in hotel priklopit DVI.
Monitor je avtomatsko preklopil na resolucijo 640*480 in zdaj ni moč resolucije spremeniti vse kar se da je system restor ali nanovo winse naložit.
Ima kdo izkušnje s tem, če lahko kej več pove glede tega. So kakšni posebni koraki za preklop med VGa na DVI kabel???


Lp

30. marec 2008 @ 23:57
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

V meniju monitorja imaš v Settings (predzadnja ikona) nastavitev "Auto Source". Če je nastavljeno na Auto, monitor sam začne iskati vhod (bodisi DVI bodisi VGA), na katerem kaj je. Če je nastavljeno na Manual, moraš sam preklopit med DVI in VGA s tipko SOURCE (predzadnja tipka poleg tipke za vklop).

Sam imam monitor priklopljen z obema vhodoma (na VGA imam prenosni računalnik, na DVI pa domačega namiznega) in preklapljam med njima brez problema s tipko SOURCE.

Včasih se mi zgodi, da se namizni računalnik odloči, da ne bo nastavil monitorja prek 1024x768 (če nastavim 1680x1050, je monitor še vedno na 1024x768 in se slika premika skupaj z miško). V takem primeru resetiram računalnik in potem spet deluje normalno.

Če imaš monitor priklopljen na isti računalnik z obema kabloma, potem najbrž ne bo delovala zadeva zaradi grafične kartice (čisto odvisno od tega, kako staro grafično imaš). Večina grafičnih kartic smatra DVI in VGA izhod kot dva različna monitorja, če sta priklopljena hkrati (četudi na isti monitor, grafična tega ne ve). Če je tako, poskusi nastavljati resolucijo sekundarnega monitorja v nastavitvah na računalniku. Drugih nepravilnosti skoraj ne bi smelo biti. Monitor vsekakor ni kriv, da se ne da spremeniti resolucije. Sprva poskusi s sekundarnim monitorjem, nato z resetom (prej izklopi VGA povezavo, če je priklopljena). Če ti bo še vedno nagajalo, poskusi namestiti najnovejše driverje za tvojo grafično kartico.

31. marec 2008 @ 13:22
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Mato

smiley nisem vedel da se te zadeve lahko tako zapletejo!

2. april 2008 @ 15:58
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Slider

lp mene pa zanima zakaj mi mi javi da so vse nastavitve zaklenjene ko stisnem auto na monitorju se da to kak odklenit.

3. avgust 2008 @ 13:14
Re: Monitor Samsung SyncMaster 226BW, opis napisal Piki

Fwd: Komentar 24. januar 2008 @ 18:45:

Monitor imaš najverjetneje priključen z DVI kablom
/.../
Auto adjustment pride v poštev le za centriranje slike iz analognega vhoda in pri DVI priklopu ni potreben. Posledično tipka AUTO ne naredi ničesar.


3. avgust 2008 @ 16:31
Komentirajte ta vnos (registracija ni potrebna)
Tega vnosa žal ni dovoljeno komentirati.