Spletni dnevnik
ccpcreations.com v2
LANGUAGE


SEKCIJE
Vse
Android Development
J2ME aplikacije
Kdo sem
Moje skladbe
Moji programi
Nasveti za Javo
Projekti
Triki in namigi
Varnostna politika - Privacy Policy
Zanimivosti


ISKANJE


BLOGI
bohak.si
zelenik.net


POVEZAVE
Mozilla Firefox
Android


ČLANKI PRED LETOM DNI
Datum: 09. oktober 2010
Video Live Wallpaper 0.83b for Android


OCENE OGLEDANIH FILMOV
Avatar 5
Star Trek 4.5
(500) Days of Summer 4.5
Moon 4
2012 3


ZADNJI ODGOVORI
From: Matic
Re: Kako do izbrisanih dat
From: Filip
Re: Video Live Wallpaper 0
From: okokkji

From: hideo
Re: WiimoteController 0.3
From: Katarina



ZA SMETIŠČARJE!
drive.soomu@juno.com
war-tookqrf@gmail.com
eat.childhfs@juno.com
certain.threeqzb@netscape.com
cover-changevwj@yahoo.com


Blog zamrznjen -- Blog Frozen

Ta spletni dnevnik je zamrznjen. To pomeni, da ne bo več prejemal novih prispevkov in komentarjev. Kmalu bo tudi arhiviran in s tem prestavljen na trajnejše mesto. Temu sporočilu sledi običajna vsebina spletnega dnevnika.

Hvala za razumevanje.
This blog has been frozen. This means it will no longer accept new posts and comments. It will soon be archived and moved to a more permanent location. Below this message you can find the blog's usual contents.

Thank you for your understanding.
Doma narejena baterija za kamero

Pred kratkim sem potreboval daljšo avtonomijo moje DV kamere. Ko sem začel iskati dodatne baterije, sem hitro ugotovil, da iz te ideje ne bo ničesar, saj so se mi zdele baterije predrage. Ker imam doma veliko klasičnih baterij tipa AA za polnjenje, in kar dober polnilec, sem začel razmišljati, če bi morda lahko sam sestavil baterijo za kamero. Nastala je baterija, za katero sem porabil manj kot 1 EUR. Opis sledi.


Sponzor:



image
Pogled kamere z baterijo od spredaj

Baterija od spredaj izgleda povsem spoštljivo, predvsem pomebno pa je, da je črna, kot vsaka druga pomembna fotografska in snemalna oprema smiley



image
Pogled od zadaj

Baterija ne ovira vpogleda v okular kamere, kot bi to počela kupljena baterija podobne kapacitete. Poleg tega zniža težišče kamere (in s tem stabilnost), če pa se mi roka še vedno preveč trese, pa si lahko pomagam tako, da z levo roko primem baterijo in umirim premikanje (in spočijem desno roko, če že dlje časa snemam).



image
odstranjen "pokrov", ki pokriva vratca od baterije

Na pokrovu je reža za žici, ki vodita električno energijo v kamero. Pokrov je običajno v celoti pokrit s kosom samolepilnega neoprena.



image
Odprta vratca

Skozi vratca lahko vidite, da se baterije znotraj popolnoma prilegajo in se ne premikajo (in ne povzročajo hrupa med snemanjem).



image
Opis ohišja baterije.

Ohišje je hitro odstranjivo brez vidnih "posledic" na kameri. Narejeno je iz kartona škatle, v kateri je bila računalniška tipkovnica. Pomembno je, da kartona ni mogoče zlahka pretrgati. Škatlica je oblepljena z neoprenom, ki sem ga odlepil iz spodnje strani reklamne podloge za miško. Na zgornji stranici škatlice je vijak, s katerim pritrdim baterijo pod kamero v luknjo, ki je namenjena privitju stojala. Celotna zgornja stranica je ojačana s kosom trdega karbonskega materiala, ki je zaleplen med dve plasti kartona. Ta materijal omogoča trdno pritrditev škatlice na kamero.



image
Opis same baterije. Sestavljena je iz 6 1,2V AA baterijskih akumulatorjev

Za povezavo akumulatorskih celic sem uporabil dva nosilca za 4 AA baterije, ki sem jima odrezal po eno mesto za baterijo in povezal na tak način, da sem dobil nosilec za 6 baterij. Namesto tega bi lahko kupil že narejen nosilec, ki je enake oblike, kot moj, vendar sem imel ta nosilca že doma in ju nisem potreboval. Za povezavo baterije s kamero sem iz kosa trde plastike izrezal enako obliko, kot jo ima sprednja stranica kupljene baterije. Ta kos plastike se namesti in zatakne na kamero na enak način, kot kupljena baterija. Za 9V-konektor sem razdrl staro prazno 9V blok baterijo (in nevarne dele baterije ustrezno recikliral).



image
Skica vezja baterije. Mogoče bi bilo dobro dodati še kakšno varovalko.

Vezje je trivialno. Sestavlja ga 6 zaporedno povezanih NiMH akumulatorskih celic z napetostjo 1,2 V, ter povezavo na kos plastike, ki deluje enako, kot sprednja stran kupljene baterije za kamero. Kupljena baterija ima tri priključke, vendar je tretji priključek (imenovan "T") pomemben le za polnjenje originalne baterije, in ga pri nadomestni bateriji ne uporabimo (nadomestno baterijo polnimo s posebnim polnilcem).


Sponzor:



Trajanje

Trajanje baterije je odvisno od kapacitete celic, ki jih uporabljam. Če uporabljam celice s kapaciteto 2000 mAh, je kapaciteta približno 3,7-krat večja, kot pri originalni priloženi bateriji (ki je 530 mAh). Originalna baterija vzdrži približno 40 minut snemanja, torej ta baterija vzdrži približno 150 minut, ali 2,5h. Ker imam DV kasete 90-minutne, mi ni treba več skrbeti, da bo kameri zmanjkalo energije. Če pa ji zmanjka, pa še vedno lahko zelo hitro zamenjam prazne celice z napolnjenimi (ki jih imam na primer v žepu ali v torbici od kamere) in imam spet dve uri in pol časa.



Zakaj je takšna baterija možna?

Originalna baterija ima 7.4 V nazivne napetosti in 530 mAh kapacitete. Kapaciteta ni pomembna z vidika delovanja baterije, saj nam pove le, kako dolgo bo baterija delovala. Napetost pa je zelo pomembno, da je pri nadomestni bateriji karseda blizu.

Ker vem, da so Litij-ionske celice 3,7-voltne, sklepam, da je originalna baterija sestavljena iz dveh Li-ion celic. Polne celice tega tipa imajo 4,2 V, prazne pa okoli 3 V (wiki), torej ima originalna baterija napetostni obseg od 6,0V do 8,4 V. Takšen obseg naj bi imela tudi nadomestna baterija.

Moja baterija je sestavljena iz 6 zaporedno vezanih NiMH polnilnih celic z nazivno napetostjo 1,2 V. Skupaj ima baterija torej 7,2 V nazivne napetosti, kar je znotraj dovoljenega napetostnega obsega. NiMH celice imajo do 1,4 V, ko so polne in okoli 1,0 V, ko so prazne (wiki), torej ima moja baterija napetostni obseg od 6,0 V do 8,4 V. Povedano drugače, točno takšen napetostni obseg, kot originalna baterija, vendar dosti večjo kapaciteto, torej dosti daljše delovanje.

Naj še opozorim, da bi običajne nepolnilne alkalne baterije (takšne, ki jih najdete v blagovnici zraven žvečilnih gumijev) bile neprimerne za to konfiguracijo. Alkalne baterije imajo namreč 1,5 V, torej bi jih šest skupaj imelo 9 V, kar je preveč. Alkalne celice prav tako niso sposobne delovati s konstantno napetostjo in tokom, kar pomeni, da ne bi dolgo trajale, tudi, če bi jih uporabil le pet. Alkalne baterije so torej NEPRIMERNE!




Stroški

Če želite sami izdelati takšno baterijo, je to najbolj smiselno (in poceni), če že imate NiMH baterije in polnilec za njih, a tudi, če jih nimate, se še vedno splača. Nekaj številk:

Nosilec za 6 baterij R6 (AA) ... 0,69 €
Priključek 9V baterije PBF ... 0,17 €
6 baterijj AA 1.2V >2000mAh ... 20 - 50 € (za vseh 6)
Polnilec za AA baterije ... 20 - 50 € (veliko polnilcev ima že vključene 4 baterije)

Žice, uporaba spajkalnika, spajka(lot),
karton, plastika, vijak za
pritrditev na kamero ... sok ali pir (če se malo znajdete smiley )

--------------------------------------------

skupaj: 40 - 100 € za en set baterij (~ 150-220 min)
60 - 150 € za dva seta baterij (~ 300-440 min)

stroški, če že imate baterije in polnilec: < 1,00 €

neorginalna baterija za 180 min (2500 mAh)
za kamero iz trgovine ... 59,98 €

orginalna baterija za 320 min (4200 mAh)
za kamero iz trgovine ... 211,00 €
Projekti - 14. avgust 2009 @ 16:22 - Ogledov: 19403 - Komentarjev: 1
Komentarji
Re: Doma narejena baterija za kamero napisal Matej

Iznajdljivo in uporabno!

6. marec 2011 @ 10:26
Komentirajte ta vnos (registracija ni potrebna)
Tega vnosa žal ni dovoljeno komentirati.